Garlic&Cheese Burger

IMG_4192
Garlic & Cheese Burger

Vandaag een blog over burgers.. en dan bedoel ik niet de kleffe hap van restaurant de gouden driepoot of die andere koninklijke burgerbakker.. Nee ik heb het over echte burgers!

Beef sloppy joe, Chiliburger, uiburger, mosterdburger, champignonburger, kalfsburger et cetera et cetera.. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zoveel verschillende burgers dat er zelfs restaurants zijn waar weinig anders op de kaart staat.  In Amsterdam vindt je bijvoorbeeld Thrill Grill, het hamburgerrestaurant van Robert Kranenborg. Toch geen kleine naam in het vak. Burgers hebben inmiddels een ware culinaire status bereikt.

Iedere barbecuefanaat heeft het ongetwijfeld wel eens zijn eigen burger gemaakt. De echte fanatici draaien hun eigen gehakt door de vleesmolen en hebben hun eigen kruidenmengsel. Maar met een beetje creativiteit en wat huis, tuin en keukenkruiden maak je ook met wat gehakt van de slager een prima burger, en die smaakt zoveel beter dan de kant en klare burgers uit het koelvak van de supermarkt. En bovendien.. ontzettend simpel om te doen.

Het ligt in mijn bedoeling om in de toekomst meerdere burgerrecepten te plaatsen, gewoon omdat ik er zo gek op ben.. Deze week een licht pittige knoflook- en kaasburger. Een Garlic&Cheese burger zo gezegd..

Wat heb je nodig?

(voor ongeveer 5 stuks)

500 gram gehakt
2 sjalotten
3 tot 4 teentjes knoflook
geraspte kaas
worcestershire saus
tabasco chipotle saus
zout
peper
paprikapoeder
nootmuskaat

Aan de slag:

 Snipper de sjalotten en de knoflook zo fijn mogelijk. Doe dit in een ruime kom en voeg hier wat worcestershire saus en tabasco aan toe. Ben je een liefhebber van pittig? Gebruik dan iets meer tabasco. Laat dit even goed intrekken en voeg het gehakt toe. Persoonlijk vind ik half-om-half gehakt het lekkerste om burgers van te maken omdat deze iets minder droog worden, maar ook rundergehakt kan natuurlijk prima. Kneed dit samen met de rest van de kruiden goed door elkaar. Mocht je mengsel te nat zijn, meng er dan een klein beetje paneermeel of vermalen beschuit door, maar liever niet..

IMG_4187
Sjalotten en knoflook

Nu wordt het tijd om er een cheeseburger van te maken. Meestal betekent dat de er een plakje cheddar of een andere soort boven op de burger komt. In dit geval doen we dat niet.. We mengen onze kaas door het gehaktmengsel heen. Gebruik hiervoor je favoriete geraspte kaas en zoveel als je lekker vindt! Kneed dit alles door elkaar en vorm de burgers.

IMG_4189
Mooie burgers

Het vormen kun je natuurlijk met de hand doen door een bal te draaien en deze met de vlakke hand plat te drukken tot de gewenste dikte. Er zijn ook zogeheten Hamburgerpersen op de markt. Variërend in prijs van een euro tot een professionele variant van een paar honderd euro. Ik heb er een gekocht bij de Acétion voor een eurotje.. een plastic gevalletje dat, voor als je af en toe eens een burger wilt maken, het prima doet.

IMG_4188
Zo krijg je je eigen burger
IMG_4195
IMG_4196 Hamburger pers, doet wat hij doen moet

Grill je burgers en serveer ze bij je aardappelen en groenten of op een broodje met wat sla en tomaat. Probeer ze ook eens met wat zelf gemaakte bbq saus..

IMG_4193

Bon appétit !