Chapa brood met tzatziki en shoarma van groenten

Print pageEmail page

IMG_4554
Chapa brood met tzatziki en shoarma van groenten
Als Vuurmeester volg ik én post ik ook op diverse barbecue-fora en Facebookgroepen, want dat is een leuke manier om wat inspiratie op te doen. Ik kom dan ook regelmatig dingen tegen die ik nog niet wist. Op een van die groepen vroeg van de week iemand: “ik zie alleen maar vlees voorbij komen, doen jullie ook wel eens iets met groenten?”. Ik realiseerde me op dat moment dat het inderdaad veel gaat over vlees en/of vis. Groenten zijn vaak slechts maar bijzaak. En eigenlijk is dat ook een beetje het geval op dit blog. Ja, ik heb ook wel recepten geplaatst waarin geen vlees zit, of waar je het uit weg kunt laten, maar dat zijn er niet zoveel. Hoog tijd dus om daar wat verandering in te brengen..

Tijdens de Horecava in januari van dit jaar, zag ik een demonstratie van Jermain De Rozario, een fantastische kok die prachtige dingen doet in de keuken van restaurant De Lindehof in Nuenen. Samen met de chef-kok Soenil Bahadoer werd daar een vegetarische rendang ontwikkeld. Rendang is een pittige stoofschotel van Indonesische origine, en ik had nooit gedacht dat je daar een vegetarische variant van zou kunnen maken. Zo zie je maar, die 2e Michelinster hebben ze daar niet voor niets gekregen..

IMG_3673
Vegetarische rendang door restaurant De Lindehof
Met die rendang in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan. Het resultaat.. een shoarma van groenten geserveerd met een eigen gemaakte tzatziki en chapa brood. Chapa brood is een soort van pitabrood uit Patagonië, dit wordt gebakken op een gietijzeren plaat de zogeheten chapa. Hier zouden we zoiets een grillplaat of griddle noemen. Stiekem vind ik chapa een mooier benaming..

IMG_4544
Grillplaat of Chapa met gladde kant
IMG_4545
Of je gebruikt de grillkant voor een mooie grillstreep
Het resultaat? Ik zou zeggen.. probeer het zelf!

Wat heb je nodig?

Voor het chapa brood:
500 gram patentbloem + wat voor het bestuiven
1 zakje gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel zeezout
300 milliliter lauw/warm water

Voor de tzatziki:
500 milliliter Griekse yoghurt
1 komkommer
3 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
dille
sap van een ½ citroen
peper
zout

Voor de shoarma:
5-6 grote champignons
1 paprika
1 grote wortel
1 courgette
2 rode uien
2 tenen knoflook
Shoarmakruiden
olijfolie

Aan de slag:

We beginnen met het brood, aangezien dat ook nog rijstijd nodig heeft. Doe de bloem in een grote kom, voeg daarbij het zakje gedroogde gist, de olijfolie en het zout. Meng dit met een pollepel geleidelijk door elkaar, voeg het water in kleine gedeeltes toe. Blijf door elkaar mengen tot er een deegbal ontstaat.

IMG_4531

Bestuif je werkblad met wat bloem en leg de deegbal daarop. Kneed het deeg goed door tot er een mooi elastisch deeg ontstaat. Mocht het deeg te nat zijn, kun je voorzichtig nog wat bloem toevoegen, wel goed blijven kneden! Kneed je deeg weer tot een bal. Bestuif de binnenkant van een kom met wat bloem en leg je deegbal in de kom. Dek af met een vochtige en schone theedoek en laat het deeg 45 minuten tot een uur rijzen op een warme plaats. In de buurt van je vuur is een prima plek..

Nu is het tijd voor de tzatziki want ook deze heeft wat tijd nodig. Hoe langer hij staat hoe beter de smaken op elkaar inwerken en daar wordt de tzatziki alleen maar lekkerder van.

Was de komkommer, snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommer in twee helften. Verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn boven een fijnmazige zeef, komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht en dat hebben we voor dit recept niet nodig. Druk met de bolle kant van een lepel het meeste vocht ui de komkommerrasp en laat goed uitlekken. Doe nu de Griekse yoghurt in een schaal en knijp hierboven de teentjes knoflook uit. Meng de olijfolie samen met het citroensap en wat dille door elkaar. Voeg de komkommerrasp toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Je hebt nu een behoorlijke hoeveelheid, maar als je hem eenmaal geproefd hebt, dan komt het zeker op.. Probeer het ook eens bij andere gerechten. Zet de tzatziki koud weg voor minimaal een uur.

IMG_4535

En dan.. de shoarma van groenten.. Schil de wortel, was de paprika en de courgette en maak de uien schoon. snijd de wortel “en julienne” dat wil zeggen: in vierkante reepjes. Zorg ervoor dat het niet te lange reepjes zijn. Hetzelfde doe je met de paprika en met de helft van de courgette. De andere helft van de courgette snijd je in plakjes, net als de champignons. Dit doe je om wat meer verschillende structuren in het gerecht te krijgen. Snijd de uien in halve ringen.

Verhit de grillplaat boven een medium/hoog vuur ( je moet je hand er ongeveer 3 seconden vlak boven kunnen houden), giet een klein beetje olijfolie op de plaat en begin met het bakken van de wortelen, deze hebben het langste nodig om gaar te worden. Voeg er vervolgens de paprikareepjes aan toe en laat ook even bakken. Knijp de tenen knoflook boven de plaat uit. voeg nu de uien toe en als laatste de champignons en de courgette. Breng op smaak met de shoarma kruiden en laat al roerend /omscheppend de groente gaar worden. Als de wortel beetgaar is schep je het geheel in een kom. Bij het bakken van het brood verwarm je de groenten weer op de grillplaat. De grillplaat maak je niet schoon, in het restvocht bak je zo dadelijk de broodjes.

IMG_4538

 Je deeg zou ondertussen ongeveer verdubbeld moeten zijn qua volume. Bestuif je werkblad opnieuw met wat bloem en leeg daar je deeg op. Rol het uit tot een deeglap van ongeveer 30 cm lang, 15 cm breed en 0,5 centimeter dik. Halveer de lap in de lengte en verdeel iedere helft in ongeveer 4 stukken. Je hebt dus nu 8 stukken deeg.

IMG_4542

Controleer of de grillplaat nog heet genoeg is, je hebt ook hier een medium/hoog vuur nodig. Leeg een of twee deegstukken op de plaat en bak tot er een mooie bruine korst is ontstaan.. een paar zwarte schroeiplekken zijn niet erg, die geven juist meer smaak. Keer de broodjes om en bak ook de andere helft bruin. Je kunt tegelijkertijd een paar lepels van de shoarma er bij verwarmen.

IMG_4550

Snijd het chapa brood open, vul met de shoarma en serveer met een schep tzatziki.

IMG_4558

Eet smakelijk!

In de zomerperiode is het vuurmeestertje druk met van alles en nog wat en gaat uiteraard ook nog even lekker ontspannen. Dit betekent niet dat er geen nieuwe blog komt, maar wel dat het iets minder regelmatig zal zijn. Uiteraard ga ik ook nog wel het nodige bereiden op houtvuur.. houd dus de website en/of de Facebookpagina in de gaten!

Ik wens jullie een fijne, en vooral smakelijke zomer!

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn