Stoofpot uit de ketel (sterren van de hemel)

Stoofpot 5

Dit gerecht wordt bereid in een zogenaamde Dutch oven, ook wel ‘heksenketel’ genoemd Als je geen geschikte pan hebt, kun je deze stoofpot natuurlijk ook gewoon binnen maken. Heb je geen Dutch oven, gebruik dan een (gietijzeren) pan die geschikt is om boven een vuur mee te koken.

Stoofpot 3

Larisse: “Dit is echt een fantastische manier van buiten koken en ultiem ontspannen. Heerlijk een vuurtje stoken, pannetje erboven en met een warme trui aan onder een dekentje bij het houtvuur een boek lezen tot de stoofpot klaar is. Hoe mooi kan het leven zijn?”

Larisse bij vuur

Stoofpot 1

50 gram roomboter, plantaardige margarine of 5 eetlepels (olijf)olie
1 ui
4 sjalotjes
4 knoflooktenen
700 gram riblappen (rundvlees)
200 gram magere spekreepjes
2 winterpenen
1 flinke pastinaak
2 preien
1 flesje triple bier (gebruik zo nodig glutenvrij bier of laat het weg)
2 eetlepels fruitstroop
2 eetlepels ketchup of 1 eetlepel tomatenpuree en 1 theelepel rietsuiker
1 liter runderbouillon
200 gram kleine nieuwe aardappeltjes of verse kriel in schil
200 gram doperwten
200 gram gemengde paddenstoelen
2 takjes rozemarijn
een paar sprietjes bieslook
kruidenzout, bijvoorbeeld rozemarijnzout naar smaak

Stoofpot 4
Hang de pan boven het vuur (of plaats op de warmtebron) en laat deze eerst goed warm worden. Snipper ondertussen de ui, snijd de sjalotjes in kwarten en ontvel de knoflooktenen. Snijd de riblappen in blokjes. Schil de winterpenen en pastinaak en snijd ze in grove stukken. Snijd de prei in ringen. Verwarm de boter, margarine of plantaardige olie in de pan, voeg ui, sjalotjes en knoflooktenen toe en roerbak dit een paar minuutjes. Doe het vlees erbij en laat het aan alle zijden even dichtschroeien. Roer regelmatig even door. Voeg de spekjes toe en bak deze even mee. Doe nu ook de winterpenen, pastinaak en preien in de pan en roer weer even door. Roer het bier, fruitstroop en ketchup door de inhoud van de pan, voeg runderbouillon en rozemarijn toe en laat de stoofpot een uurtje of twee zachtjes koken. Roer zo af en toe even door en houd het vuur in de gaten.
Voeg uiterlijk een half uur voor het verstrijken van de stooftijd de aardappeltjes en doperwten toe. Doe een kwartier later de grof gesneden paddenstoelen erbij en pas op het laatste moment het kruidenzout. Garneer met fijngehakte bieslook.

Stoofpot 2

Dit recept komt uit:
Sterren van de hemel – Larisse van der Haar-Buijze | Uitgeverij Loopvis | ISBN 978-90-817648-6-5 | 240 pagina’s | € 29,95 (hardcover)

9789081764865

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Lees hier de review van de Vuurmeester.

Met de hartelijke dank aan uitgeverij Loopvis en Larisse van der Haar-Buijze!

Volg Sterren van de hemel ook op Facebook.