Zweedse Kanelbullar

Kanel Bullar

Terwijl wij op 4 oktober dierendag vieren, is het in Zweden Kanelbullens Dag. Een dag ter ere van deze Zweedse lekkernij die traditioneel bij de koffie wordt gegeten. Dit is een erg leuk gerecht voor in de Dutch Oven. Ik gebruik een Dutch Oven van 3 qt.

Wat heb je nodig ?

(voor ongeveer 20 stuks)Kanel Bullar deeg

 

150 gram roomboter
250 milliliter melk
25 gram verse gist
125 gram suiker
450 gram bloem
1,5 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen kardemom
1 ei
Zout
Parelsuiker

Aan de slag..
Smelt de helft van de roomboter  in een pan op of naast het vuur en voeg de melk toe. Verwarm tot ongeveer 37 graden Celsius (handwarm). Brokkel hier de verse gist in samen met wat zout en 50 gram suiker. Roer tot dat alles opgelost is.
Voeg het mengsel toe aan de bloem en kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uurtje rijzen onder een schone theedoek.
Verdeel het deeg in twee helften en kneed deze nog even goed door. Rol beide helften uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een halve centimeter dik.
Meng de resterende helft van de roomboter met het kaneel, de kardemom en de resterende suiker. Dit is je vulling. Smeer de vulling uit over beide deeglappen. Rol vanaf de lang zijde van het deeg de lap op. Je hebt nu 2 rollen, snijd elke rol in ongeveer 10 stukken. Leg de stukken plat op een stuk bakpapier in de Dutch Oven.
Laat de stukken onder een schone theedoek nog een halfuurtje rusten.
Bestrijk de stukken met los geklopt ei en bestrooi met parelsuiker. Bak de broodjes in ongeveer 5 minuten af in een Dutch Oven van 3 qt. Hiervoor gebruik je ongeveer 7 briketten onder de Dutch Oven en 21 briketten boven op de deksel. Dat staat gelijk aan ongeveer 250 graden Celsius in een gewone oven.

Laat de broodjes nog even op een rooster afkoelen.
Je kunt de vulling ook vervangen voor een hartige vulling met bv kruidenboter.