Bij het vuur van: Peter Gillebaart

Print pageEmail page

Een primeur!! Vandaag hebben we voor de allereerste keer een gastschrijver. En dat is niemand minder dan de enige echte… Peter Gillebaart!

Peter, die ik via Facebook heb leren kennen, is een liefhebber van het koken met de Dutch Oven. Dit recept, waarvan hij onlangs de foto’s op hetzelfde Facebook postte, wil hij graag met ons delen. En daar ben ik hem dan natuurlijk weer heel dankbaar voor, want toen ik de foto’s zag liep me het water in de mond. Vol trots presenteer ik jullie dan ook:

Peter’s gestoofde riblappen met Focaccia brood uit de Dutch Oven.

 IMG_4395

Wat heb je nodig?

 

afbak Focaccia
1 bakje mager gerookt spek
1 pond riblappen
Griekse kruiden
3 aardappelen, in kleine blokjes
1 prei, gesneden
Half bakje paddenstoelen naar keuze, gesneden
5 tenen knoflook, in stukjes
½ liter Rode wijn
3 verse takjes Tijm
1 vers takje Rozemarijn
3 tomaten, in stukjes
1.25 dl Room
Peper

IMG_4396

Aan de slag:

– Haal de riblappen tijdig uit de koeling en smeer het in met de Griekse kruiden, ongeveer uurtje in laten trekken.
– Warm de Dutch Oven voor met 14 briketten onder en 5 boven.
– Bak het brood af op vet vrij papier in de Dutch Oven in de voorgeschreven tijd zoals deze op de verpakking staat, meestal 10 minuten.
– Haal het vetvrije papier uit de Dutch Oven en bak de spekblokjes uit.
– Snij ondertussen de riblappen in kleine stukjes.
– Als de spekblokjes uitgebakken zijn, voeg dan de riblappen toe.
– Voeg de aardappel, prei paddenstoelen en knoflook toe en bak dit kort even mee.
– Breng ondertussen de wijn met tijm en rozemarijn aan de kook.
– Voeg de tomaten en de wijn toe aan de DO.
– Laat dit alles minimaal 2 uur sudderen.
– Voeg na ruim een uur 5 briketten toe aan onderkant, verplaats eventueel een paar briketten naar boven.
– Voeg de room toe, warm door, niet laten koken en breng op smaak met peper.
– Serveer met het brood.

 IMG_4397

Peter, nogmaals bedankt voor het delen van dit heerlijke recept en de mooie foto’s!

Mocht je nu denken, ik heb ook nog een lekker recept dat geschikt is voor De Vuurmeester? Wees niet verlegen en laat het me weten, wie weet kunnen we er een regelmatig terugkerend iets van maken. Lijkt me leuk!

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn