Vuurmeester’s glühwein

Print pageEmail page

Langzamerhand wordt het steeds kouder en wordt het weer vroeger donker. De eerste kerstmarkten dienen zich aan en dus wordt het tijd voor glühwein. Bij glühwein denken we natuurlijk aan kerst, maar wist je dat het ook heel goed op Sinterklaasavond kan?

We noemen het dan bisschopswijn. En omdat ik onmetelijk veel respect heb voor de oude baas, wil ik hem deze 5e december dan ook vereren met een speciale Vuurmeester variant.

In Duitsland kennen ze het zogeheten feuerzangenbowle, hier bij wordt de glühwein geserveerd met een brandende suikerkegel. De suikerkegel wordt overgoten met rum en aangestoken. De suiker smelt in de glühwein en geeft een heerlijke smaak.

Nu had ik geen suikerkegel en hou ik niet zo van rum. Ik heb dus mijn eigen variant gemaakt met fijne kandijsuiker en whisky. Uiteraard niet de goede single malt, maar een goedkopere bourbon voldoet prima.

In Duitsland gebruiken ze een speciale tang om de suiker te flamberen, die heb ik natuurlijk niet en dus moest ik improviseren.

Als je aan grote brokken kandijsuiker kan komen, dan werkt dat ook prima en scheelt je dat een hoop tijd. In dat geval kan je de kandij op een rooster boven de glühwein overgieten met whisky (of rum) en aansteken.

Vuurmeester’s Glühwein

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 250 gram Fijne kandijsuiker
  • 350 milliliter Bourbon
  • 1 liter Rode wijn
  • 1 Grote sinaasappel
  • 1 Citroen
  • 6 stuks Kruidnagelen
  • 4 stuks Steranijs
  • 3 stokjes Kaneel

Aan de slag:

  1. Vermeng de fijne kandijsuiker met 50 milliliter bourbon. De rest van de bourbon heb je nodig voor het flamberen.


  2. Giet de rode wijn in een Dutch Oven.

  3. Boen de sinaasappel en citroen schoon onder de kraan. Snijd ze in plakken of kwarten. 

    Voeg toe aan de wijn.

  4. Je kunt de kruidnagels in de schil van de sinaasappel of citroen steken, of je voegt ze los toe aan de rode wijn.

    Voeg de steranijs en de kaneelstokjes toe aan de wijn.

  5. Verwarm de wijn op een laag vuur. Niet laten koken!! Dan verdampt de alcohol en dat is zonde...

  6. Schep het kandijsuiker mengsel in een pan of metalen maatbeker. Giet er een scheutje bourbon bij. 

    Verwarm het mengsel voorzichtig boven het vuur.

    Steek de bourbon aan en laat de suiker een beetje smelten. Giet het brandende mengsel voorzichtig in de glühwein.

 

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn