Provençaalse Lamschouder met muntsaus uit de Dutch Oven

Print pageEmail page

Allereerst natuurlijk de allerbeste wensen voor 2018!  Dat het beste van 2017 maar het slechtste van 2018 mag zijn! (ik heb het gecontroleerd… hij klopt)

Ik hoop dat jullie goede feestdagen hebben gehad. Als ik mijn tijdlijn op Facebook mag geloven heeft half Nederland een of meerdere dagen buiten gekookt. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen maar het zegt waarschijnlijk ook iets over wat ik op Facebook doe…

Kerstavond kwamen mijn ouders eten en we zouden er geen uitgebreide maaltijd van maken… het werd dus lamschouder uit de Dutch Oven. Simpel met aardappelpuree, wortelen en een muntsaus. Super lekker!!!

Dit recept lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee. Het heeft wel veel tijd nodig, in mijn geval zo’n 4 uur op ongeveer 160 graden.

 

Provençaalse Lamschouder met muntsaus uit de Dutch Oven

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 1 Lamschouder met bot van ca. 2 kilo
  • 1 bol knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 winterpeen
  • olijfolie
  • 1 bos rozemarijn
  • 1 bos salie
  • peper
  • zout
  • VOOR DE SAUS:
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 milliliter kippenbouillon afgekoeld
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 bosje verse munt

Aan de slag:

  1. Kerf de Lamschouder aan beide kanten in met een scherp mes. Wrijf in met wat olijfolie en breng op smaak met ruim peper en zout.

  2. Verdeel de knoflook in tenen. het is niet nodig om de tenen te pellen.

  3. Maak de ui schoon en snijd in halve ringen.

  4. Maak de winterpeen schoon en snijd in plakken.

  5. Besprenkel de Dutch Oven met een beetje olijfolie. Maak een "bedje" van de helft van de salie, de knoflook, de ui, de plakken winterpeen en de rozemarijn.  

    Leg hier de Lamschouder bovenop.

    Nu kan de rest van de groenten en kruiden over de Lamschouder.

  6. Braad de Lamschouder in de Dutch Oven op lage temperatuur.

    De Lamschouder is gaar als je deze gemakkelijk uit elkaar kunt trekken.

  7. Haal de Lamschouder uit de Dutch Oven en dek af met wat aluminiumfolie.

    Laat de schouder een minuut of 10 rusten.

  8. VOOR DE SAUS:

  9. Schep de groenten en kruiden uit de Dutch Oven, behalve de knoflook.

    En giet eventueel overtollig vet af. Bewaar wel wat vet in de Dutch Oven, dit vormt de basis van je saus.


  10. Druk met de achterkant van een lepel de teentjes knoflook uit.

  11. Zet de Dutch Oven terug op het vuur.

    Voeg de bloem toe aan het vet en meng deze goed door elkaar. Laat de bloem even bakken. Dit zorgt dadelijk voor de binding van je saus.

  12. Voeg de bouillon en de rode wijnazijn toe aan de bloem en meng goed door elkaar. 

  13. Laat de kappertjes goed uitlekken en hak ze fijn.

    Voeg ze toe aan de saus. Laat het geheel even sudderen.

  14. Hak in tussen de munt fijn.

    Schenk de saus door een zeef in een kom en voeg de fijngehakte muntblaadjes toe.

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn