Pompoensoep met witte wijn en knoflook

Als ik naar buiten kijk, dan is het echt herfst… en dat betekent: Pompoensoep! De basis van dit recept komt uit het boek “Seven Fires” van Francis Malmann. Ik heb het een beetje aangepast naar mijn eigen smaak, zoals het hoort bij recepten…

Pompoensoep met witte wijn en knoflook

Bron:: De Vuurmeester, naar recept van Francis Malmann
Print

Wat heb je nodig?

  • 1 grote flespompoen
  • 2 grote uien
  • 2 bollen soloknoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 175 milliliter zoete witte wijn
  • zeezout
  • peper
  • 1 liter groentenbouillon
  • parmazaanse kaas

Aan de slag:

  1. Schil de pompoen en halveer deze. Verwijder de zaadlijsten en de vezelachtige kern. 

  2. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm groot.

  3. Maak de uien schoon en snipper ze.

    Maak de knoflook schoon door deze met de platte kant van een mes te pletten. Verwijder de schillen.

    Verhit in een Dutch Oven of Bogrács de boter en olijf olie. Voeg de uien en knoflook toe en bak deze, onder af en toe roeren, goudbruin.

    Voeg de pompoen toe en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de witte wijn, een royale eetlepel tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook.


  4. Voeg de bouillon toe zodat de groenten er net onder staan. Breng op nieuw aan de kook en laat op een laag vuur zachtjes doorkoken.

    Pureer de soep als de pompoen zacht en gaar is. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

  5. Garneer met wat geraspte Parmazaanse kaas.