Opa’s stoofperen

Print pageEmail page

Afgelopen vrijdag had ik de eer te mogen koken voor een enthousiaste groep vrijwilligers. Van een van de gerechten plaatste ik een foto op instagram en facebook. De reacties waren zeer positief, vandaag plaats ik dus ook het recept… Opa’s stoofperen.

Waarom opa’s stoofperen? Mijn oma kon niet koken….

En omdat ze gestoofd worden met whisky.

Voor een extra lekker resultaat heb ik de peren nog even laten karameliseren, ik gebruikte een Ofyr maar dat kan ook prima op de binnenkant van de deksel van je Dutch Oven.

En als je ze dan ook nog even flambeert….

Opa’s Stoofperen

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 1 Kilo Stoofperen
  • 250 Milliliter Rode wijn
  • 250 Millilter Whisky En een beetje voor het flamberen
  • 1 Centimeter Verse gember
  • 1 Vanillestokje
  • 2 Kaneelstokjes
  • 100 Gram Suiker
  • 1 Theelepel Jeneverbessen
  • 1 Theelepel Kruidnagel

Aan de slag:

  1. Schil de stoofperen, maar laat de steeltjes er aan zitten.

  2. Schik de stoofperen in de Dutch Oven.

  3. Maak de verse gember schoon en snijd in dunne plakken.

  4. Halveer het vanille stokje in de lengte. 

  5. Meng de rode wijn en de whisky door elkaar.

  6. Voeg de gember, het gehalveerde vanillestokje, de kaneelstokjes, de suiker, de jeneverbessen en de kruidnagel toe aan de whisky en rode wijn. 

  7. Overgiet de peren met het mengsel, vul eventueel aan met water tot de topje net onder het vocht staan.

  8. Breng het geheel aan de kook en laat minimaal een uur stoven.

  9. Optioneel:

    Verhit de deksel van de Dutch Oven door het deksel op de kop te leggen. Je gebruikt dus de schone binnenkant.

  10. Halveer de peren in de lengte en leg ze op de hete deksel van de Dutch Oven. Laat de helften even karameliseren. 

    Overgiet de peren met wat whisky. Let Op!! Dit kan een steekvlam geven, houd je gezicht afgewend en giet van je af.

  11. Serveer de peren met wat vanille- of kaneel ijs.

Hier nog een klein filmpje van het flamberen:

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn