Hertenstoof

En toen was het weer herfst… en dat betekent weer tijd voor mijn favoriete gerechten. Stoofschotels!!

En herfst is natuurlijk ook het seizoen voor paddenstoelen en wild. Bij ons thuis zijn beide een beetje een dingetje… champignons is tot daar aan toe, maar oesterzwammen, portobello en cantharellen is toch echt een brug te ver.

En wild… tja, wild heeft natuurlijk een hele specifieke smaak en daar moet je van houden. Voeg daar dan een Disney-achtig beeld aan toe, en je begrijpt… meer voor papa! En die vind dat helemaal niet erg.

Tijdens de laatste workshop hebben we deze stoof ook gemaakt en de pan ging schoon leeg. Dat zegt toch genoeg… Gebruik in dit recept de paddestoelen die je lekker vindt.

Hertenstoof

Bron: De Vuurmeester

Wat heb je nodig?

  • 500 gram hertenpoulet
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 sjalotten
  • 200 gram paddenstoelen
  • 1 winterpeen
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagelen
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 200 milliliter rode wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 á 2 plakken ontbijtkoek
  • zout
  • peper

Aan de slag:

  1. Snijd de hertenpoulet in blokjes en bak deze in de Dutch Oven rondom bruin. Voeg de bloem toe en schep het geheel goed om.
  2. Maak de sjaloten schoon maar laat ze heel.
  3. Snijd de paddenstoelen en de winterpeen in plakken en voeg samen met de sjalotten toe. 
  4. Doe er laurier en kruidnagel bij en laat kort meebakken.
  5. Blus af met rode wijn en kook kort in.
  6. Voeg de bouillon toe samen met de tijm en rozemarijn.
  7. Laat het geheel, onder af en toe roeren, op een laag vuur stoven.

    Breng de schotel op smaak met peper en zout en voeg zodra het vlees gaar is de ontbijtkoek toe. Roer de koek goed door de stoof totdat deze helemaal is opgenomen.

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn