Groninger Mosterdsoep met sinaasappel

Ik ben een Groninger… Daar kan ik ook niets aan doen, ik heb gewoon geluk gehad!

Groningen biedt je, naast mooie landschappen, gastvrije (en soms wat stugge) mensen ook heerlijk eten. Bijvoorbeeld de typisch Groninger Eierbal, de Groninger koek, poffert, zoepenbrij (vind ik niet zo lekker..) of een heerlijke metworst. Gronings Goud noemen we dat.

Wat ook Gronings Goud is, is echte Groninger mosterdsoep. Dat maak je van grove (Groningse) mosterd en, om hem extra lekker te maken, doe je er een handje rookspek door. In een luxe variant maak je de soep met wijn en metworst, of iets minder luxe… met sinaasappel. En als je hem dan in je Dutch Oven maakt…  Dan ben je trots dat je een Groninger bent!

Bist een Grunneger? Moak dizze din moar es. (ondertiteling:. Ben je een Groninger? Maak deze dan maar eens)

En voor wie geen Groninger is, die moet het recept ook maar eens maken.  Dan kan ook jij je heel even, een Groninger voelen.

Groninger Mosterdsoep met Sinaasappel

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 1 perssinaasappel
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter bouillon
  • 4 eetlepels grove (Groninger) mosterd
  • 150 gram reepjes rookspek
  • peper
  • zout
  • 125 milliliter slagroom
  • 3 stuks lenteui in fijne ringen

Aan de slag:

  1. Schrob de sinaasappel goed schoon, gebruik bij voorkeur een onbespoten sinaasappel.

    Rasp de sinaasappel, let op dat je niet teveel van het witte schil meeraspt. Dit is bitter.

  2. Smelt de boter in je Dutch Oven op een laag vuur.

    Voeg al roerend de bloem toe. Roer de bloem zolang door tot alle boter is opgenomen.  

    Laat het mengsel een paar minuten garen. Houd het mengsel tijdens het garen in beweging om te voorkomen dat het verbrand.

  3. Voeg de sinaasappelrasp toe aan het mengsel.

  4. Schenk al roerend de bouillon toe. Laat het geheel een minuut of tien zachtjes doorkoken. Dan raak je de bloemsmaak kwijt en het komt de binding ten goede.

  5. Bak de speelreepjes uit tot ze lekker krokant zijn.

  6. Roer de mosterd door de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout.

  7. Serveer de soep met een scheutje slagroom, een beetje rookspek en lentui ringen.

Dat kin veul minder… oftewel, heel lekker!

 

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn