Geroosterde kastanjes

Wild uit de natuur of gekocht bij de groenteboer… kastanjes zijn heerlijk! Bijvoorbeeld als kastanjepuree met spruitjes. Wikkel maar eens een geroosterde en gepelde kastanje in een stukje spek of rauwe ham om die vervolgens in een skillet nog even krokant te bakken. Maar ook gewoon gepeld met een beetje zout smaken zee heerlijk!

Hoe je ze ook gaat bereiden, het is verstandig om kastanjes met een scherp mes even in te kerven. Leg ze op de platte kant en maak met je mes een kruis, zo liggen de kastanjes stevig op je snijplank en heb je minder kans op ongelukken.

Bovendien gaat door de warmte de schil van de kastanje dan openstaan en loop je minder risico dat je kastanjes alle kanten op vliegen, zoals bij popcorn wel het geval is… Bovendien zijn de kastanjes na het roosteren en stuk gemakkelijker te pellen. Let er op dat je niet alleen de buitenste schil pelt maar ook het bruine vlies aan de binnenkant verwijderd.

Het roosteren op zich is heel eenvoudig en erg leuk om samen met kinderen te doen.

LET OP! Als je kastanjes in de natuur zoekt, let er dan goed op dat je alleen de eetbare, tamme variant gebruikt. De tamme kastanje herken je aan een klein puntje aaneen kant van de kastanje, terwijl de wilde kastanje helemaal rond is.  De bolster van de tamme kastanje heeft veel kleine, dunne stekeltjes. vaak zitten er 2 kastanjes in een bolster. Bij twijfel.. niet doen!

Geroosterde kastanjes

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • tamme kastanjes

Aan de slag:

  1. Leg de tamme kastanjes met de platte kant op de snijplank. Kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant. 

  2. Rooster de kastanjes in een droge skillet boven het vuur.

    houd de kastanjes zoveel mogelijk in beweging om te voorkomen dat ze verbranden.


  3. Pel de kastanjes en verwijder ook het binnenste bruine vlies. De kastanjes zijn nu klaar om verder te verwerken of om zo te eten met een beetje zout.