Gebrande sinaasappel met rozemarijn

Whoehoe.. Vuurmeestertje staat nog te stuiteren! Vanmorgen had ik de eer om een masterclass te mogen verzorgen voor de Culinaire Vakschool, een masterclass Oorspronkelijk koken wel te verstaan. 13 leerlingen die zich vol enthousiasme op de te maken gerechten stortte.. Ontzettend gaaf om te zien dat mijn opmerking dat de receptuur slechts een leidraad is, niet tegen dovemansoren was.. Nadat de gerechten verdeeld werden de eerste eigen aanpassingen al gedaan. Volop werd er geëxperimenteerd met verschillende mogelijkheden. En met resultaat.. Na afloop een enthousiaste groep, die wat mij betreft, zich geen zorgen hoeven te maken over hun examen van volgende week. Die komen er wel!

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van Paul, oprichter en een van de drijvende krachten achter de school.. SBS6 komt filmen voor het programma “Bruisend Horeca”. Of ik dat een probleem vind… ehm… nee. Maar er moest dus wel een beetje spectaculair menu komen.. en volgens mij is dat gelukt!

IMG_5860

Het menu bestond uit:

Linzensoep
Kip van het kruisspit met gekarameliseerde witlof
Tajine van rundvlees
Tortilla’s op Portugese wijze met tzatziki
Geroosterde paprika salade
Zalm van de plank
Naanbrood van de schep (Shovel bread)
Gepofte aardappel
en als pièce de résistance.. gebrande sinaasappel met rozemarijn!

En die gebrande sinaasappel was zo lekker.. dat ie op was voor ik foto’s kon maken.. maar ik wil jullie het recept niet onthouden.

IMG_5859

Wat heb je nodig?

4 sinaasappelen
8 eetlepels suiker
2 eetlepels rozemarijn
250 milliliter Griekse yoghurt

Aan de slag:

Snijd de uiteinden van de sinaasappelen en schil ze. Zorg dat je ook het witte vel meeneemt.

Halveer de sinaasappelen en snijd ze kruislings in, maar niet helemaal door.

Leg ze op een bord met de snijkant naar boven. Besprenkel met rozemarijn en druk er her en der ook wat rozemarijn in. Besprenkel de helft van de suiker over de sinaasappelen.

Verhit een grillplaat of skillet boven een medium heet vuur.

Doe de resterende suiker op de grillplaat of in de skillet, zodra de suiker begint te smelten leg je de sinaasappelen met de snijkant naar beneden in de pan. Laat, zonder te verplaatsen, 3-4 minuten karameliseren. Verplaats de pan naar een minder heet gedeelte van het vuur zodat de suiker niet verbrand. Het geheel is klaar als de sinaasappel zacht is.

Schep de sinaasappel uit de pan en leg met de gekarameliseerde kant boven op een bord. Schep er wat Griekse yoghurt naast en bedruip met de resterende karamel en sappen uit de pan.

Geniet!!

p.s. de uitzending is zondag 12 juni om 16.00 uur… mocht je willen kijken..