Funeral Potatoes met een eigen twist

Gisteren kwam ik in een van de vele Facebook groepen een gerecht tegen met een wel heel macabere naam.. Funeral Potatoes. Een ovenschotel op basis van aardappel. Hoewel er bij mij direct allerlei beelden in gedachten sprongen, geen van allen echt appetijtelijk, werd het door andere groepsleden bejubelt. Het werd zelfs ‘ het beste aardappelgerecht dat je ooit zult proeven’ genoemd.

Je begrijpt… dat wil Vuurmeestertje dan wel even zelf uitproberen. En uiteraard kan ik het niet laten om er mijn eigen draai aan te geven. Dus heb ik het internet afgestruind opzoek naar recepten (en stiekem ook naar het hoe en waarom van de naam). Het werd mij al snel duidelijk, dit is het soort recept waar iedereen zijn eigen variant van heeft en uiteraard is de eigen variant altijd de lekkerste. Het soort gerecht waar familieruzies over ontstaan…

En dat is mooi! Familieruzies natuurlijk niet, maar het betekent dat het een soort gerecht is waar je alle kanten mee op kunt. De basis van het gerecht is vrijwel in ieder recept gelijk en wat je er verder ook in doet… het is nooit fout. Daar kan ik wat mee.

Terwijl ik bezig ben met de mise en place (duur woord voor de voorbereiding), besluit ik dat ik wat restverwerking ga doen. Er ligt nog wat knoflook dat nodig op moet, en ook een bakje met bacon reepjes kan er best door. En dit is een mooie gelegenheid om de muffinvorm, die ik een tijdje terug gekocht had, eens uit te proberen.

En was dit het lekkerste aardappelgerecht dat ik ooit geproefd heb? Het is er zeker een die in mijn favorietenlijstje staat!  Voor een muffin was het mengsel toch een beetje te nat, daardoor zakten de “muffins”  wat in, maar de smaak… super lekker!

O, en wat betreft de naam? Eigenlijk is het heel simpel. In sommige delen van Amerika is het gebruikelijk om na een begrafenis gezamenlijk te dineren. Dit gerecht is een van de gerechten die dan vaak geserveerd wordt…

Funeral Potatoes met een twist

Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 150 gram bacon reepjes
  • 8 eetlepels boter
  • 1 ui
  • 1 bol solo knoflook
  • 100 gram bloem
  • 250 milliliter melk
  • 500 milliliter kippenbouillon
  • 125 gram zure room
  • 150 gram geraspte geitenkaas of je favoriete kaas
  • 1,5 kilo aardappelen, geschild en geraspt
  • peper/zout
  • cornflakes

Aan de slag:

  1. Bak de baconreepjes uit in een Dutch Oven

  2. Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze fijn. 

    Voeg 6 eetlepels boter toe.

    Als de boter gesmolten is voeg je de ui en knoflook toe. Laat onder af en toe roeren mee bakken tot de uien zacht worden. 

  3. Dan de bloem erbij en vermeng dat met het vet in je Dutch Oven. Laat de bloem op een laag vuur zachtjes garen, zonder dat het kleurt.

  4. Voeg al roerend de melk toe zodat er een glad mengsel ontstaat. 

    Voeg daarna op dezelfde manier de kippenbouillon toe.

  5. Haal de Dutch Oven van het vuur en voeg de zure room, de geraspte kaas en de geraspte aardappelen toe. 

    Meng het geheel goed door elkaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

    Als je er muffins van wil maken, schep je nu het mengsel in een ingevette muffinvorm.

  6. Smelt in een ander pannetje de laatste twee eetlepels boter. Als de boter gesmolten is doe je hier een paar handjes cornflakes bij en schep je het geheel goed door elkaar. Zorg dat alle cornflakes bedekt zijn met wat gesmolten boter.

  7. Bedek het aardappelmengsel met de beboterde cornflakes en bak op een gemiddelde temperatuur (ongeveer 180 graden Celsius) gaar.