Dutch Oven Essentials

Ok… na het lezen van alle lekkere recepten op De Vuurmeester, heb je besloten dat jij ook een Dutch Oven gaat aanschaffen. Dat is heel begrijpelijk, en een mooie Dutch Oven is snel uitgezocht. Maar dan.. wat heb je nog meer nodig?

Er zijn heel veel leuke en handige accessoires te koop, en aantal daarvan zijn verstandig om direct aan te schaffen. Welke dat zijn?

Hier komen ze:

  • Een set stevige (las)handschoenen die ook je polsen bedekken.  

Zorg er voor dat ze niet al te strak zitten zodat je ze snel uit kunt trekken mochten ze te heet worden (of in brand vliegen). Draag de handschoenen als je met je warme Dutch Oven aan de slag gaat.

  • Een dekselhaak of lidlifter.

Zoals de naam al zegt, gebruik je deze haak om je deksel op te tillen. Aan de haak zit een horizontaal balkje die je deksel in balans houdt bij het optillen.

  • Een dekselsteun of trivet.

Een dekselsteun gebruik je om je hete deksel op neer te leggen. Als je het deksel omgekeerd op de dekselsteun legt, kun je deze gebruiken als koekenpan. Sommige Dutch Ovens hebben daar al vaste steunen voor op het deksel. Leg de dekselsteun in je Dutch Oven bij het bakken van bijvoorbeeld brood. Zo voorkom je dat de bodem van je brood verbrand.

  • Een kwast.

Gebruik de kwast om losliggend as te verwijderen voordat je het deksel optilt. Zo komt er geen as in je eten terecht.

  • Een kolentang.

Deze tang gebruik je om je kolen of briketten te verplaatsen. Bijvoorbeeld op het deksel.

  • Een klein schepje.

Een klein tuinschepje is erg handig om je kolen te verplaatsen. Met name al ze al een tijdje branden. Ook voor het leegscheppen van je vuurschaal is een schepje handig.

 

Als laatste zou ik goede aanmaakmateriaal willen noemen, niet alleen voor het koken in de Dutch Oven maar voor alle vuren die je maakt om op te koken. Neem materiaal dat geen chemische toevoegingen heeft, dit blijf je nog heel lang ruiken/proeven, zeker als ze niet helemaal goed verbrand zijn.

Zelf gebruik ik bij voorkeur aanmaak bollen van het merk Syttis, die worden gemaakt van geperst hout. Ze branden lang en schoon.