Dutch Oven Breakfast: Yorkshire pudding met ei en spek

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. En voor het ontbijt stond er eigenlijk nog maar weinig op de site. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dit recept is een echte caloriebom en dus ontzettend lekker…

Om de Yorkshire puddinkjes te maken gebruikte ik een gietijzeren muffin vorm van Petromax. Als je nu niet zo’n ding hebt, dan werkt een gewone muffin vorm, of ieder ander vuurvast kopje ook prima. Zolang het maar in je Dutch Oven past.

Het is erg belangrijk dat de Yorkshire pudding tijd genoeg krijgt om te souffleren, omdat te bereiken is het van belang dat het beslag koud genoeg is, dat de baktemperatuur hoog genoeg is en dat je de deksel niet van de Dutch Oven haalt. door de temperatuurschok zullen ze direct instorten. Ik moest het een aantal keer proberen voordat ze goed lukte.

Een mooi recept voor wie van een uitdaging houdt.

Dutch Oven Breakfast: Yorkshire pudding met ei en spek

Aantal personen:: 6
Bron:: De Vuurmeester
Print

Wat heb je nodig?

  • 100 gram bloem
  • 9 grote eieren
  • 180 milliliter melk
  • 5 gram zout
  • 6 plakken dik gesneden spek in repen
  • 1 rode ui
  • 2 bosuitjes
  • 1 bosje bieslook

Aan de slag:

  1. Meng in een kom de bloem met 3 eieren, melk en zout tot een glad beslag. Zet afgedekt in de koelkast. Laat minimaal een half uur goed koelen.

  2. Bak de repen spek uit in een skillet of op de deksel van de Dutch Oven.

    Laat de repen uitlekken en zet ze apart op een bord.

  3. Verwarm de Dutch Oven voor tot ongeveer 200 graden Celsius. Ik gebruik hiervoor de Dinwiddie ringmethode.

  4. Hak de rode ui zo fijn mogelijk en snijd de bosuitjes in dunne ringen.

  5. Vet de muffinvorm in met het vet van de uitgebakken spekrepen.

  6. Schep de muffinvorm voor ongeveer de helft vol met het beslag. Strooi een beetje van de rode ui en bos ui over het beslag.

  7. Zet de muffinvorm in de Dutch Oven.

    Bak de Yorkshire puddinkjes in de Dutch Oven minimaal 10 minuten op een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius.

    In mijn geval waren de puddinkjes gaar na ongeveer 15 minuten. Een druilerige dag met weinig wind en zo'n 16 graden. 

    Je zult zien dat de puddinkjes inzakken zodra ze wat afkoelen, dat is niet erg.

    Zet de Dutch Oven terug op het vuur zodat deze op temperatuur blijft.

  8. Schep de puddinkjes uit de vorm en wikkel ze in met spek.

    Zet ze daarna weer terug in de vorm.

  9. Breek een ei in een schaaltje en giet deze voorzichtig op de met spek omwikkelde Yorkshire pudding. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft.

    Herhaal dit tot ieder puddinkje een ei heeft.

  10. Zet de muffinvorm terug in de Dutch Oven en bak de puddinkjes nog een minuut of 8 op 200 graden Celsius.

  11. Hak wat bieslook fijn. 

  12. Schep de puddinkjes uit de vorm en bestrooi met wat fijngehakte bieslook.

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn