De Vuurmeester goes Triple-T

Daar ga ik… richting de jurytent. Een gecertificeerde KCBS jury zal zo dadelijk ons allereerste KCBS gerecht beoordelen. Chicken.. In het piepschuim bakje liggen 6 stukjes kip op een bedje van peterselie. Zo goed mogelijk bijgesneden en op dezelfde maat en vorm gebracht. Gegaard op een bbq en afgelakt met een speciale saus die ze moet doen glimmen als een keutel in de maneschijn.  We hebben staan schrappen op het velletje tot je voor ons gevoel er niet meer vet vanaf kon krijgen. Het is de bedoeling dat het velletje gemakkelijk door gebeten kan worden…

Ik heb er een goed gevoel over.

Als ik het bakje heb ingeleverd en de jurytent uit loop zie ik mijn teammaatje Rudi bijten in een stukje kip dat we even daarvoor niet goed genoeg hebben bevonden om ingeleverd te worden. In plaats van dat hij het vel doorbijt, blijft het ongeveer aan zijn kin hangen… ik kan wel janken. Na al dat schrappen was het vel nog niet dun genoeg. we kijken elkaar en zeggen tegelijkertijd: Kip is Kut!

Dat was ons door Dominique, Marjan en Desiree al vertelt tijdens de workshop, en nu weten wij het ook… Kip is kut!

Maar laat ik bij het begin beginnen… Het was ergens in januari dat ik op Facebook de oproep tegen kwam van Leo en Desiree voor deelnemers aan Triple-T. Triple-T staat voor The Training Team, 3x T. Het is een team dat Leo en Desiree een aantal jaren geleden hebben opgericht om barbecue liefhebbers kennis te laten maken met het fenomeen KCBS wedstrijden.

KCBS staat voor Kansas City Barbecue Society, een Amerikaanse stichting die zich bezig houdt met het organiseren van barbecue wedstrijden. Het jureren tijdens de wedstrijden gebeurt zo eerlijk mogelijk, zo weten de juryleden niet van welk team het gerecht komt en jureren ze volgens vaste (strenge) regels. Een KCBS wedstrijd heeft 4 vaste onderdelen (gerechten) die je moet maken: Chicken, Pork, Ribs en Brisket oftewel Kip, Varken, Spare-ribs en runderborst. Soms wordt er een 5e onderdeel aan een wedstrijd toegevoegd zoals dessert. Dit 5e onderdeel is niet verplicht, de eerste 4 wel.

Met het team van Leo en Desiree krijg je workshops in deze 4 categorieën door grote namen uit het wedstrijdcircuit. Om uiteindelijk in september mee te gaan doen als team tijdens een echte KCBS wedstrijd.

Voor mij als buitenkokert een ver van mijn bed show. En daarom leek het mij leuk om dat eens te proberen…. en zo vertrek ik op zaterdag 10 maart richting Noordwijkerhout om een weekend lang te gaan barbecuen, ik realiseerde mij in de week ervoor dat ik eigenlijk geen bbq bezit die geschikt is voor het low & slow werk.

Low & Slow betekent dat je op een lage temperatuur je vlees langzaam gaart. daar wordt het extra mals en lekker van. KCBS wedstrijden zijn dan ook low & slow wedstrijden. Het nadeel is dat je tijdens zo’n wedstrijd weinig slaap krijgt omdat je vaak ook ’s nachts nog met je vlees in de weer bent. Het is niet raar als je vlees 12-14 uur op de bbq ligt. en soms nog wel langer…

 

Gelukkig werd het ontbreken van een bbq gemakkelijk opgelost via marktplaats waar ik een mooie tweedehands weber bbq op de kop kon tikken. Mijn gebrek aan kennis hoopte ik in het weekend op te kunnen krikken. Na een paar uurtjes reed ik met goede moed het terrein van camping ” op hoop van zegen” op. Een toepasselijke naam.

Een warm onthaal met koffie en cake, kennismaking met nieuwe gezichten en het begroeten van de oude gezichten kon er begonnen worden met de workshops. Peter “Dancing Queen” Bootsma en Dominique “Chicken Queen” Bos nemen ons mee in de wondere wereld van het KCBS barbecuen.

Ik dacht vanuit mijn vakgebied en als buitenkokert wel een paar dingen te weten, maar ik merk al snel dat ik mijlen ver achter lig op mijn teamgenoten. De moed zakt me enigszins in de schoenen, waar ben ik in vredesnaam aan begonnen… grote stukken vlees liggen op tafel en worden vakkundig voorbereid om dadelijk op de bbq gelegd te kunnen worden. Termen als “moneymuscle”, ” de point” en de “flat” komen voorbij en mijn teamgenoten lijken allemaal te begrijpen waar het over gaat… terwijl ik allang de draad kwijt ben. Het idee om dadelijk met zo’n groot stuk vlees aan de gang te moeten beangstigd me enigszins. Al was het alleen al omdat er tussen neus en lippen door even verteld wordt wat het kost om in de top van dit soort wedstrijden mee te draaien. Dat is voor sommige mensen een jaarsalaris. En een groot gedeelte van de kosten zit in het vlees. Meer dan € 100,- voor een stuk vlees is niet raar, en dan gebruik je vaak 2 stukken. Geen wonder dat je als team niet zonder een sponsor kan.

En dan komt het onderdeel Kip… Het  eerste dat we te horen krijgen is: Kip is Kut. Voor het onderdeel kip heb je veel geduld nodig, het hoeft niet lang op de bbq maar je bent er lang mee bezig, het is lastig om goed te krijgen en je moet er bij blijven.

Dat klinkt als iets wat ik wel kan. Mijn teamgenoot Rudi lijkt het ook wel wat, al is dat om een andere reden. Rudi vindt kip op de bbq niets aan en wil daarom het proberen om te zien of dit wel leuk is.

Wij doen dus de kip. Het voordeel is wel dat we ’s nachts niet in de weer hoeven en dus rustig kunnen slapen. En dat vinden wij allebei niet erg.

Enfin… Nadat de jury onze gerechten allemaal beoordeeld had, kregen we het ongezouten commentaar. Uiteindelijk blijkt dat er in alle categorieën er voldoende ruimte voor verbetering is, maar dat we ook een heleboel goed hebben gedaan. Overall zijn de juryleden best onder de indruk en zijn we volgens hun “professionele”  mening zeker niet kansloos. Er is hoger gescoord dan het jaar ervoor… Stiekem ben ik toch wel een beetje trots op onze eerste kip.

In juni hebben we nog een weekend als generale repetitie voordat we in september onze kunsten mogen vertonen tijdens een echte wedstrijd. We gaan allemaal thuis vast en zeker nog wel even oefenen en de puntjes op de i zetten. Of ik hierna ooit nog eens een KCBS wedstrijd ga doen weet ik niet, maar de ene die ik ga doen wil ik wel scoren!

Ik heb een ontzettend gezellig weekend gehad en ontzettend veel geleerd. Als je nu denkt, dat lijkt mij ook wel leuk? Doen!! Je leert een hoop en het is gewoon ontzettend gaaf en gezellig om te doen!!

Wordt vervolgd….